Spiraal plaatsen

Anticonceptie en het plaatsen van een spiraal

Na de bevalling zul je nog een paar weken wat bloedverlies hebben. Als je flesvoeding geeft, zal je cyclus meestal vrij snel weer op gang komen. Bij volledige borstvoeding duurt dit soms wat langer, maar borstvoeding werkt niet als anticonceptie! Het is dus verstandig om vanaf het moment dat je gaat vrijen anticonceptie te gebruiken, als je niet zwanger wilt worden.

Aan het einde van het kraambed zullen wij dit onderwerp met je bespreken en ook tijdens de nacontrole. Welke methode voor jullie het meest geschikt is, hangt af van:

  • je medische voorgeschiedenis
  • eerdere ervaring met anticonceptie en voorkeur
  • kinderwens in de toekomst
  • of je borst-of flesvoeding geeft.

Meer informatie is te vinden in de folder van stichting anticonceptie  Nederland. Heb je je keus gemaakt, dan kunnen wij ook anticonceptie aan je voorschrijven en de huisarts hiervan op de hoogte stellen.

Het plaatsen van een spiraaltje

Kies je voor een spiraaltje, dan kun je deze laten plaatsen bij onze praktijk tijdens ons anticonceptiespreekuur. Naast verloskundige zorg verlenen we ook vrouwenzorg hieronder valt het plaatsen van spiralen en het anticonceptie spreekuur. Een spiraal plaatsen kan vanaf 10-12 weken na een vaginale bevalling. Ben je niet recent bevallen, dan wordt de spiraal geplaatst tijdens je menstruatie. Het plaatsen is dan eenvoudiger, omdat de baarmoedermond ietsje open staat. Mocht je nog niet zijn bevallen dan is het ook mogelijk een spiraaltje bij ons in de praktijk te laten plaatsen.

Het is ook van belang zeker te weten dat er geen kans is dat je al zwanger bent!

  • Zorg dat je de spiraal van tevoren bij de apotheek hebt opgehaald (per recept) het recept krijg je met de instructiebrief van ons opgestuurd. Neem de spiraal mee naar je afspraak.

  • Neem een uur van tevoren 1000 mg Paracetamol.
  • We leggen van tevoren uit hoe het plaatsen in zijn werk gaat, je kunt dit nalezen op www.spiraalplaatsen.nl.
  • Na het plaatsen krijg je belinstructies waar je op moet letten.
  • Na 6 weken kom je nog een keer langs voor controle of de spiraal nog steeds op z’n plek zit. Dit doen we door middel van een echo. Zo weten we zeker dat de spiraal goed geplaatst zit.