Waar ga je bevallen?
Als alles normaal verloopt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Thuis of in het Geboortezorghuis. Indien het mogelijk is raden we je aan te bevallen op een plek waar jij je het prettigst voelt. Dit verhoogt de kans op een normaal en voorspoedig verloop van de bevalling.
Thuis bevallen
Onderzoek heeft uitgewezen dat bij een normaal verlopende zwangerschap thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Thuis kun je je vaak het beste ontspannen en hoef je niet tijdens de weeën of na de bevalling te verplaatsen. Verloskundigen zijn bij uitstek opgeleid om in de thuissituatie professioneel te kunnen handelen. Het kan zijn dat er zich tijdens de bevalling bijzonderheden voordoen, waardoor de verloskundige het beter vindt om je door te verwijzen naar het ziekenhuis.
Een paar dingen zijn belangrijk te weten voor een thuisbevalling:
Je mag thuis bevallen als je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent en de zwangerschap normaal verloopt. De verloskundige wordt geassisteerd door de kraamverzorgster en zij verzorgt moeder en kind na de bevalling. Het is dus belangrijk dat je kraamzorg hebt geregeld. We adviseren om een thuisbevalling op de begane grond of de eerste etage te laten plaatsvinden (in verband met de til voorschriften van het ambulancepersoneel). Is dit niet mogelijk? Bespreek dit dan met ons tijdens het spreekuur. Zorg er ook voor dat het huisnummer in het donker goed zichtbaar is. Als je een moeilijk te vinden adres hebt, geef dit dan tijdens het spreekuur door. En maak eventueel een routebeschrijving van het adres.
Bedhoogte
Het bed waarop je wilt bevallen moet minstens 75- 80 cm hoog zijn. Je kunt bij Icare of bij de thuiszorgwinkel klossen lenen om onder het bed te plaatsen. Je kunt hier ook een douchekrukje en een bedsteun huren. Lukt het niet om je eigen bed te verhogen dan kun je overwegen om op een eenpersoonsbed in een andere kamer te bevallen. Tijdens de bevalling moet de kamer altijd goed te verwarmen zijn.
Ziekenhuis koffertje
Zorg er hoe dan ook voor dat je een ‘ziekenhuiskoffertje’ klaar hebt staan voor het geval je met spoed naar het ziekenhuis moet. In dit koffertje moet in ieder geval je zwangerschapskaart zitten, een patiëntenkaartje (indien je deze niet in je bezit hebt is het verstandig er 1 te laten maken) en anders je verzekeringspasje. Verder wat kleding en toiletartikelen. Denk ook aan je mobiel voor het maken van foto's of een fototoestel. Hier vind je een lijstje met wat je minimaal nodig hebt voor een thuisbevalling.
Bevallen in het Geboortezorghuis
Het Geboortezorghuis Harderwijk, dé plek voor een verplaatste thuis-bevalling. In het Geboortezorghuis Harderwijk beval je zonder medische indicatie.
Bevallen is een life-event. Het is spannend, een nieuwe levenservaring. Daarom beval je het best op een plek waar het veilig voelt. In een veilige omgeving zal een barende zich volledig overgeven aan het bevalproces. Over het algemeen geldt dat men zich nergens vertrouwder voelt dan in zijn eigen omgeving en zal men kiezen voor een thuisbevalling. Het Geboortezorghuis Harderwijk is hét alternatief voor vrouwen die, om allerlei redenen, liever niet thuis, maar ook niet in een direct medische setting willen bevallen. Als je op de onderstaande link klikt krijg je de site van het Geboortezorghuis met een kort filmpje hoe het Geboortezorghuis eruit ziet.
Bevallen in het Moeder en Kind centrum
Soms is het noodzakelijk dat je bevalt in het ziekenhuis, in het Moeder en kind centrum. Bijvoorbeeld omdat je bij een vorige bevalling veel bloed hebt verloren of, omdat je bepaalde medicijnen gebruikt. In dat geval begeleidt de verloskundige van het ziekenhuis of de gynaecoloog de bevalling.
Bevallen in het ziekenhuis op medische indicatie
Soms is het al voor de bevalling duidelijk dat je op medische indicatie in het ziekenhuis moet bevallen. Bijvoorbeeld omdat je kindje in stuitligging ligt, of omdat je bij een eerdere bevalling een keizersnee hebt gehad. In dat geval vindt de bevalling meestal plaats onder leiding van een verloskundige van het ziekenhuis in samenwerking met de gynaecoloog. Je krijgt tijdens je bezoek in het ziekenhuis instructies en telefoonnummers waar je heen moet bellen als de bevalling begint. Soms ontstaat er tijdens de bevalling een situatie waarbij het niet meer wenselijk is om de bevalling thuis voort te zetten. In dat geval zullen wij de verwijzing regelen en als dat mogelijk is je begeleiden naar het ziekenhuis.