Corona richtlijnen

Vanaf 6 november is het dragen van een mondmasker weer verplicht bij een bezoek aan de praktijk of het ziekenhuis.
- partners en kinderen zijn welkom tijdens de controles
- desinfecteer bij binnenkomst je handen
- blijf thuis bij klachten en laat je testen en bel even met de assistente voor een nieuwe afspraak.
- moet je voor controle naar de gynaecoloog dan is dit bezoek alleen en mag je partner helaas niet mee

Informatiekaart-wel-of-geen-prik-tegen-corona-tijdens-de-zwangerschap-juli-2021

Momenteel zijn er versoepelingen ingezet.

Het advies van onze begroepsorganisatie is dan ook voor een bezoek aan de praktijk/spreekuur:

  • Tijdens alle controles zijn de partners weer toegestaan.
  • Kinderen mogen ook weer mee naar de reguliere controles en de routine echo's.
  • Bij de 20 weken echo blijft het advies om zonder kinderen te komen.
  • De intake is momenteel telefonisch en mag weer op de praktijk.
  • Nacontroles mogen ook weer op de praktijk!
  • En heel fijn we mogen weer meer kraamvisites gaan rijden.

Oktober 2021

We zullen alles in het werk stellen om onze persoonlijke betrokken zorg te bieden!

Vaccinatie-oproep in je zwangerschap; 5 vragen beantwoord

De vaccinatiecampagne komt in Nederland nu echt op stoom en ook zwangeren krijgen nu steeds vaker een uitnodiging. Hier beantwoord ik 5 veelgestelde vragen:

1// Ik heb een uitnodiging met de post gehad, weet het RIVM dat ik zwanger ben?
Nee, deze informatie is daar niet bekend. Je bent ook niet uitgenodigd vanwege je zwangerschap, maar omdat je door bijvoorbeeld je werk in de zorg of een ‘griepprik-indicatie’ nu aan de beurt bent.

2// Ik ben nog maar een paar weken zwanger en wil de vaccinatie na 12 weken inplannen, kan dat?
Als je de vaccinatie een paar weken uit wil stellen, omdat je bijvoorbeeld nog geen 12 weken zwanger bent, dan kun je de vaccinatie vaak zelf wat later inplannen.
Als je huisarts je uitnodigt, bel je de praktijk en geef je aan dat je vanwege een jonge zwangerschap een paar weken later wilt komen en bespreek je de mogelijkheden. Hetzelfde geldt als je uitnodiging van je werkgever in de zorg komt.
Als je je kunt laten vaccineren bij de GGD, dan kun je online met je DigiD of telefonisch zelf je afspraak inplannen. Hoe dat werkt, staat in je uitnodigingsbrief.

3// Als ik nu helemaal niet inga op de uitnodiging, is mijn kans op vaccinatie dan verkeken?
Nee. Als je om wat voor reden dan ook besluit om je nu niet te laten vaccineren, dan zal er later opnieuw een uitnodiging komen. Dit noemen ze een ‘veegronde’. Wanneer die uitnodiging dan precies komt, is nu niet bekend. Dat zal zijn als iedereen in Nederland de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren, dus waarschijnlijk over een paar maanden.

4// Ik heb geen uitnodiging gehad, maar wil me wel graag laten vaccineren. Kan ik dat zelf regelen?
Nee, nu (nog) niet. Maar minister de Jonge van VWS heeft begin mei het RIVM om advies gevraagd of zwangere vrouwen voorrang moeten krijgen. Dus het kan zijn dat je binnenkort als zwangere wél op eigen initiatief een afspraak kan maken. Hoe dat dan praktisch geregeld wordt, is naar mijn weten nog niets over bekend.

5// Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?
Nee, in principe kan dit niet. In de uitnodiging staat welk vaccin je wordt aangeboden. Bij zwangerschap en in de eerste 6 weken na je bevalling worden de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna aangeraden, omdat daar de meeste ervaring mee is. Bij kinderwens en borstvoeding kun je ook het vaccin van Janssen nemen.
Als je zwanger bent of kraamvrouw en je krijgt het vaccin van Janssen aangeboden, overleg dan met de aanbieder of je in plaats daarvan met een vaccin van Pfizer of Moderna gevaccineerd kunt worden. Of dit ook mogelijk is, zal van de situatie afhangen.

Heb jij een vraag over Coronavaccinatie & zwangerschap? Stel ‘m me via facebook of Instagram.

Alle goeds!
Myrte
verloskundige

De Corona maatregelen

Alle recente informatie over het Coronavirus en de richtlijnen en protocollen die wij als verloskundigen volgen lees je op deze pagina. We proberen zoveel mogelijk de meest recente informatie te plaatsen.

Informatiebrief Verloskundig samenwerkingsverband Harderwijk

Beste zwangere/ kraamvrouw en partner,
Naar aanleiding van de versoepelingen die onze premier afgelopen woensdag heeft aangekondigd hebben de beroepsverenigingen uit de geboortezorg overleg gehad over wat er aan versoepelingen kan worden georganiseerd binnen de zorg die wij jullie geven.
Om deze versoepelingen te kunnen invoeren dienen wij ons aan de geldende adviezen te houden, dus indien mogelijk;
- 1,5 meter afstand houden
- zwangeren en partners met klachten blijven thuis
- het advies blijft om de contactmomenten beperken.

De afgelopen maanden hebben wij veel gevraagd van onze zwangeren en partners, daar zijn wij ons zeker van bewust. Het heeft echter wel geleid tot het kunnen blijven geven van de noodzakelijke verloskundige zorg. Er waren nauwelijks zieke collega’s en zwangeren, iets waar wij heel blij mee zijn.
Omdat wij het belangrijk vinden dat wij deze zorg ook de komende maanden kunnen blijven geven heeft ons verloskundig samenwerkingsverband, de volgende versoepelingen afgesproken;

Dus:
- Intakegesprek blijft, indien mogelijk, telefonisch
- Bij de echo’s op de praktijken en in het echocentrum mogen partners weer mee. Ook bij de SEO.
- Tijdens de thuisbevalling mogen er twee mensen bij zijn, naast verloskundige, kraamzorg en eventueel student en een moeder of vriendin. In het ziekenhuis mag dit absoluut niet dan mag alleen de partner mee.
- In de kraamperiode wordt er minimaal een fysieke kraambedcontroles ingepland.

De mogelijkheden in het St Jansdal zijn wezenlijk anders dan binnen een verloskundigenpraktijk. Zij zijn bezig met het opschalen van de medisch noodzakelijke zorg, dit betekent dat afspraken binnen verloskundigenpraktijken kunnen afwijken van afspraken binnen het ziekenhuis. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Bij iedere zwangere kunnen er andere afwegingen worden gemaakt!

Als je Corona klachten hebt of positief op Corona getest wordt verwachten we van je dat je ons dat zo snel mogelijk mededeelt. In principe ziek je dit thuis uit en proberen we alle consulten uit te stellen tot je geen klachten meer hebt. De onderzoeken tot nu toe wijzen er nog steeds op dat Corona in de zwangerschap niet anders verloopt dan buiten de zwangerschap en de risico’s voor de baby blijken tot nu toe miniem. Mocht een controle thuis nodig zijn, of ga je bevallen en je bent verdacht of positief getest, dan zullen wij zorgen voor alle noodzakelijke beschermingsmiddelen en geheel beschermd jouw bevalling begeleiden.
Met deze versoepelingen hopen wij tegemoet te komen aan de wens die leeft. Deze bijzondere periode in jullie leven beleef je het liefste samen. Wanneer de komende weken blijkt dat er door deze versoepelingen meer besmettingen zijn, zijn wij genoodzaakt de zorg weer te minimaliseren. Wij vragen dan ook aan jullie om bewust om te gaan met de ruimte die er nu is. Pas de hygiënemaatregelen toe en kom zo veel mogelijk alleen!

Dank voor jullie medewerking en begrip!

Vriendelijke groet,
Namens het hele team van verloskundigen, echoscopisten, kraamverzorgenden, verpleegkundigen en gynaecologen.
Verloskundig samenwerkingsverband Harderwijk, www.zorgdiebevalt.nl
----------------------------------------------------------------
Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden).

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Ook willen wij jullie vragen om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk/ het ziekenhuis/ het echocentrum te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij kijken dan samen met je naar de juiste oplossing.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

Was regelmatig je handen
Hoest of nies in je elleboog
Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
Was je handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
Houd sociale afstand dit is ongeveer 1,5 meter bij elkaar vandaan.

De intakes door de kraamzorg zullen tijdelijk telefonisch plaats vinden.
De kraamzorg wordt geleverd zoals dat vooraf met je is besproken. Behalve bij een bewezen besmetting of sterke

Kraamvisites door de verloskundige zijn telefonisch, tenzij er een reden is dat we langs moeten komen.
Er is momenteel 1 fysiek huisbezoek door de verloskundige.
De 6 weken nacontrole doen we ook telefonisch.

----------------------------------------------------------------
Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.Ook willen wij jullie vragen om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk/ ziekenhuis/ echocentrum te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij kijken dan samen met jullie naar de juiste oplossing.

20-03-25_RIVM_Zwangerschap_werk_en_COVID-19.pdf.pdf