Na de bevalling

Iedere ouder zal momenten hebben dat de roze wolk even niet zo roze is. Door de gebroken nachten ben je vaak moe, kun je sneller geïrriteerd zijn en lijkt het alsof je aan niets meer toekomt. Dit is normaal. Het kost nu eenmaal tijd om te schakelen. Zeker als je je eerste kindje hebt gekregen.

Regelmaat

Je gevoel van vrijheid is veranderd doordat je 24 uur per dag een zorgtaak hebt gekregen. De taken in huis liggen nu ook meestal anders. Daarbij ben je nog aan het ontzwangeren en kun je nog een behoorlijke tijd last hebben van hormonen. Om goed door deze tijd te komen is het heel belangrijk om als ouders met elkaar in gesprek te blijven. Neem af en toe ‘vrij’ door een oppas te vragen en zorg ervoor dat je regelmaat brengt in je dag. Sta op tijd op, eet gezond op regelmatige tijden en ga op tijd naar bed.

Lichamelijk herstel na de bevalling

Ontzwangeren kost tijd. Je lichaam kan anders aanvoelen na de bevalling, vooral in het bekkengebied. Bekkenklachten kunnen soms ook na de bevalling nog een tijdje aanhouden en het kost tijd om je conditie weer op te bouwen. Door de druk die een zwangerschap en bevalling geven op de bekkenbodemspieren kunnen deze nog enige tijd na de bevalling anders aanvoelen: het voelt vaak wat gezwollen en het kan moeilijker zijn je plas en windjes op te houden. Gelukkig verdwijnen deze klachten meestal na enige tijd. Bekkenbodemoefeningen kunnen hierbij helpen. Kijk voor meer informatie en oefeningen op www.bekkenbodemonline.nl bekkenbodem is ook te vinden als app op je smartphone.