Voeding en vitamines
Als je gewend bent gezond te eten, met veel verse groenten en vers fruit, dan hoef je bijna niets te veranderen in je zwangerschap. Je hoeft ook niet méér te eten. Wel is het vaak prettig om vaker op de dag kleinere hoeveelheden te eten. Dit kan sommige zwangerschapsklachten zoals misselijkheid of flauwvallen namelijk verminderen. Een aantal dingen mag je niet eten. Sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jou en je kindje omdat de bacterie Listeria of de parasiet Toxoplasmose erin kan zitten. Ook kan het eten teveel vitamine A bevatten.
Listeria
Listeria is een bacterie die veel voorkomt in water, in de grond, in veevoer en in poep. Via rauwe en gerookte levensmiddelen kun je per ongeluk deze bacterie binnenkrijgen. Dan bestaat er een kans op voedselvergiftiging. Dit kan schadelijk zijn voor je kindje. De kans dat dit gebeurt is weliswaar erg klein, maar toch kun je beter geen levensmiddelen eten wat Listeria kan bevatten.
- Zachte kaas die van rauwe melk is gemaakt
Kaas van rauwe melk kun je herkennen aan de aanduiding ‘au lait cru’ op de verpakking. Als er niets op het etiket staat dan is de kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Je kunt het dan wel eten. - Producten die je gekoeld moet bewaren, bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden en salades
Hoe langer je die bewaart, hoe groter de kans is dat de listeriabacterie erin komt. Daarom is het beter om deze producten snel te eten nadat je ze hebt gekocht. - Vacuümverpakte vis, zoals gerookte zalm
Deze vissoorten in een vacuümverpakking kun je lang bewaren, waardoor de listeria bacterie zich kan vermenigvuldigen. Vis die goed is verwarmd of die niet vacuüm verpakt is, mag je wel eten.
Toxoplasmose
Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet en kan schadelijk zijn in de zwangerschap. De meeste mensen weten niet of ze ooit besmet zijn. Probeer daarom besmetting te voorkomen als je zwanger bent.
- Toxoplasmose zit in rauw vlees, op rauwe groenten en in kattenpoep
Was daarom je groenten heel goed. En bak het vlees goed door. Het mag niet meer rood zijn van binnen. Eet ook geen producten die van rauw vlees zijn gemaakt, zoals rosbief, filet americain, tartaar of carpaccio. Toxoplasmose zit ook in kattenpoep. Laat daarom tijdens de zwangerschap de kattenbak door iemand anders verschonen. Kan dat niet? Gebruik dan handschoenen en was de handschoenen voordat je ze uittrekt. Was daarna ook je handen. Je kunt natuurlijk ook wegwerphandschoenen gebruiken. Gebruik ook handschoenen tijdens het tuinieren en was je handen daarna.
Roofvissen
In roofvissen, zoals zwaardvis, haai, koningsmakreel en verse tonijn, kan veel kwik zitten. Dat is niet gezond, eet hier daarom weinig van. De meeste paling is kweekpaling en mag je gewoon eten.
Meer informatie over voeding vind je op de website van het Voedingscentrum.
Vitamines
- Foliumzuur
Al voor de zwangerschap en gedurende de eerste 10 weken van de zwangerschap wordt aangeraden om extra foliumzuur te slikken. In Nederland krijgen wij dit door middel van onze voeding te weinig binnen. Door het slikken van foliumzuur wordt de kans op een kindje met een open ruggetje verkleind. - Vitamine A
Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je kindje. In lever en orgaanvlees zit veel vitamine A. Eet hier weinig van of eet het helemaal niet. - Vitamine D
Gedurende de hele zwangerschap raden wij aan om vitamine D te slikken. Vitamine D wordt ook in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht en is vaak toegevoegd aan vetten - Vitamine preparaat
Sommige vrouwen geven er de voorkeur aan om een multivitamine preparaat te slikken, waar naast foliumzuur en vitamine D ook andere vitamines aan toe zijn gevoegd. Belangrijk is dat het een vitamine preparaat is speciaal voor tijdens de zwangerschap, zodat je niet teveel vitamine A binnen krijgt.
Overigens is het zeker zo belangrijk om door middel van gezonde en verse voeding de benodigde vitamines binnen te krijgen!