Voeding en vitamines

Als je gewend bent gezond te eten, met veel verse groenten en vers fruit, dan hoef je bijna niets te veranderen in je zwangerschap. Je hoeft ook niet méér te eten. Wel is het vaak prettig om vaker op de dag kleinere hoeveelheden te eten. Dit kan sommige zwangerschapsklachten zoals misselijkheid of flauwvallen namelijk verminderen. Een aantal dingen mag je niet eten. Sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jou en je kindje omdat de bacterie Listeria of de parasiet Toxoplasmose erin kan zitten. Ook kan het eten teveel vitamine A bevatten.

Listeria

Listeria is een bacterie die veel voorkomt in water, in de grond, in veevoer en in poep. Via rauwe en gerookte levensmiddelen kun je per ongeluk deze bacterie binnenkrijgen. Dan bestaat er een kans op voedselvergiftiging. Dit kan schadelijk zijn voor je kindje. De kans dat dit gebeurt is weliswaar erg klein, maar toch kun je beter geen levensmiddelen eten wat Listeria kan bevatten.

 • Zachte kaas die van rauwe melk is gemaakt
  Kaas van rauwe melk kun je herkennen aan de aanduiding ‘au lait cru’ op de verpakking. Als er niets op het etiket staat dan is de kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Je kunt het dan wel eten.
 • Producten die je gekoeld moet bewaren, bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden en salades
  Hoe langer je die bewaart, hoe groter de kans is dat de listeriabacterie erin komt. Daarom is het beter om deze producten snel te eten nadat je ze hebt gekocht.
 • Vacuümverpakte vis, zoals gerookte zalm
  Deze vissoorten in een vacuümverpakking kun je lang bewaren, waardoor de listeria bacterie zich kan vermenigvuldigen. Vis die goed is verwarmd of die niet vacuüm verpakt is, mag je wel eten.

Toxoplasmose

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet en kan schadelijk zijn in de zwangerschap. De meeste mensen weten niet of ze ooit besmet zijnProbeer daarom besmetting te voorkomen als je zwanger bent.

 • Toxoplasmose zit in rauw vlees, op rauwe groenten en in kattenpoep
  Was daarom je groenten heel goed. En bak het vlees goed door. Het mag niet meer rood zijn van binnen. Eet ook geen producten die van rauw vlees zijn gemaakt, zoals rosbief, filet americain, tartaar of carpaccio. Toxoplasmose zit ook in kattenpoep. Laat daarom tijdens de zwangerschap de kattenbak door iemand anders verschonen. Kan dat niet? Gebruik dan handschoenen en was de handschoenen voordat je ze uittrekt. Was daarna ook je handen. Je kunt natuurlijk ook wegwerphandschoenen gebruiken. Gebruik ook handschoenen tijdens het tuinieren en was je handen daarna.

Roofvissen

In roofvissen, zoals zwaardvis, haai, koningsmakreel en verse tonijn, kan veel kwik zitten. Dat is niet gezond, eet hier daarom weinig van. De meeste paling is kweekpaling en mag je gewoon eten.