Zwangerschap

De zwangerschap is voor veel vrouwen en partners een spannende en bijzondere periode. Je merkt al snel dat je lichaam zich aanpast aan deze nieuwe taak om ervoor te zorgen dat jullie kindje zich in negen maanden tijd kan ontwikkelen tot een volledig mensje. Als je net zwanger bent, kan het heel onwerkelijk voor je zijn en ontstaan er vragen en misschien onzekerheden. Verloskundigenpraktijk Harderwijk begeleidt jullie op zowel medisch als persoonlijk vlak. Iedere twee maanden organiseren we een gratis voorlichtingsavond, in samenwerking met het Centrum Jeugd en Gezin.

De eerste tekenen

Je bent misschien net over tijd en hebt een positieve test. Misschien ervaar je ook al de eerste zwangerschapsverschijnselen van vermoeidheid of misselijkheid. Of ben je over tijd en wil je graag meer zekerheid? Dan kun je gratis bij ons een zwangerschapstest komen doen en je eerste vragen stellen. Vanaf de 6e week van de zwangerschap kun je ook al meedoen aan Moeders voor Moeders als je dat wilt. Je kunt je aanmelden via ons of via de website van Moeders voor Moeders.

Afspraak

Zodra je zwanger bent kun je de praktijkassistente bellen om een afspraak te maken of je kunt je via onze website aanmelden. De assistente zal de eerste dag van je laatste menstruatie willen weten, de datum van de zwangerschapstest en je persoonlijke gegevens. Heb je vragen? Dan kun je ze gerust aan haar stellen. Uiteraard kan ze je dan direct doorverbinden met één van de verloskundigen. De eerste controle vindt plaats rond 8 weken zwangerschap.

Zwangerschapscontroles

Als je zwanger bent wil je natuurlijk weten of jullie baby gezond is en goed groeit. Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.
Lees meer

Echo’s

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt.
Lees meer

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening.
Lees meer

Voeding en vitamines

Als je gewend bent gezond te eten, met veel verse groenten en vers fruit, dan hoef je bijna niets te veranderen in je zwangerschap. Je hoeft ook niet méér te eten. Wel is het vaak prettig om vaker op de dag kleinere hoeveelheden te eten. Dit kan sommige zwangerschapsklachten zoals misselijkheid of flauwvallen namelijk verminderen.
Lees meer