Echo’s

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen verloskundigenpraktijk gemaakt. Onze beide locaties beschikken over echo apparatuur.

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho wordt gemaakt vanaf  8 weken zwangerschap. Er wordt gel aangebracht op de onderbuik en door middel van een transducer wordt de baarmoeder in beeld gebracht. Het is belangrijk dat de blaas vol is. Wij adviseren 1 uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Omdat de baarmoeder nog erg klein is gebeurt het bij deze zwangerschapsduur geregeld dat we uitwendig de baarmoeder niet goed in beeld kunnen krijgen. In overleg voeren we dan een inwendige echo uit. Dit is niet pijnlijk. Bij deze zwangerschapsduur is het mogelijk om de baby in beeld te brengen en het hartje te zien kloppen. We kunnen echter nog geen uitspraak doen over de precieze uitgerekende datum. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de termijnecho te laten doen.

Termijnecho

De termijnecho wordt gemaakt vanaf 10 weken zwangerschap en is het meest betrouwbaar in het bepalen van de uitgerekende datum. Ook voor deze uitwendige echo is het belangrijk om een volle blaas te hebben. Als de baarmoeder niet goed zichtbaar is, dan kan het noodzakelijk zijn om een inwendige, vaginale echo te doen. Bij 10 weken zien we het hartje kloppen en bewegen de meeste baby’s ook al. De baby wordt opgemeten en aan de hand daarvan bepalen we je zwangerschapsduur en ook de uitgerekende datum. Uiteraard krijg je echo foto's mee en er bestaat ook de mogelijk dat je de foto's digitaal van ons meekrijgt.