Echo’s
Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen verloskundigenpraktijk gemaakt. Onze beide locaties beschikken over echo apparatuur.
Vitaliteitsecho
De vitaliteitsecho wordt gemaakt vanaf 8 weken zwangerschap. Er wordt gel aangebracht op de onderbuik en door middel van een transducer wordt de baarmoeder in beeld gebracht. Het is belangrijk dat de blaas vol is. Wij adviseren 1 uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Omdat de baarmoeder nog erg klein is gebeurt het bij deze zwangerschapsduur geregeld dat we uitwendig de baarmoeder niet goed in beeld kunnen krijgen. In overleg voeren we dan een inwendige echo uit. Dit is niet pijnlijk. Bij deze zwangerschapsduur is het mogelijk om de baby in beeld te brengen en het hartje te zien kloppen. We kunnen echter nog geen uitspraak doen over de precieze uitgerekende datum. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de termijnecho te laten doen.
Termijnecho
De termijnecho wordt gemaakt vanaf 10 weken zwangerschap en is het meest betrouwbaar in het bepalen van de uitgerekende datum. Ook voor deze uitwendige echo is het belangrijk om een volle blaas te hebben. Als de baarmoeder niet goed zichtbaar is, dan kan het noodzakelijk zijn om een inwendige, vaginale echo te doen. Bij 10 weken zien we het hartje kloppen en bewegen de meeste baby’s ook al. De baby wordt opgemeten en aan de hand daarvan bepalen we je zwangerschapsduur en ook de uitgerekende datum. Uiteraard krijg je echo foto's mee en er bestaat ook de mogelijk dat je de foto's digitaal van ons meekrijgt.
Liggingsecho
De liggingsecho wordt altijd uitwendig gemaakt en vindt rond 36 weken zwangerschap plaats. Bij deze echo wordt nog eens extra gecontroleerd of het kindje in hoofd- of stuitligging ligt. Verder beoordelen we de hoeveelheid vruchtwater, de groei en indien niet bekend kijken we naar de plaats van de placenta.
Groeiecho
Bij 36 weken zwangerschap wordt er standaard gekeken naar de groei van je kindje. Soms is er echter eerder in je zwangerschap een indicatie om de groei echoscopisch te meten. Bijvoorbeeld omdat je eerder bevallen bent van een klein kindje, of omdat de groei uitwendig niet goed te voelen is. In principe voeren we de groeiecho zelf uit bij Verloskundigenpraktijk Harderwijk. Indien nodig, verwijzen we je door naar de gynaecoloog.
20 weken echo
Rond 20 weken zwangerschap kun je kiezen of je een screeningsecho wilt laten verrichten. De 20 weken echo (structureel echoscopisch onderzoek) is een aanvullend onderzoek dat in een gespecialiseerd centrum plaatsvindt. Tijdens deze echo wordt het kindje structureel onderzocht op een aantal aangeboren afwijkingen. Onze praktijk is tevens ook een gespecialiseerd echo centrum dit betekend dat je ook bij ons de 20 weken echo kunt laten verrichten. Dit maakt dat we alle zorg qua zwangerschap en echoscopie in onze eigen praktijk kunnen aanbieden. Dit onderzoek wordt vergoed door de verzekeraar, maar is niet verplicht. Lees hier meer over de 20-weken echo.
13 weken echo
Wat wordt gecontroleerd met de 13 weken echo?
De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is.
Belangrijk om te weten.
Soms kan de echoscopist niet alles goed zien. Bijvoorbeeld als een vrouw wat zwaarder is, bij een litteken in de buikwand of als het kind verkeerd ligt. Dit komt bij de 13 wekenecho vaker voor dan bij de 20 wekenecho. De echoscopist kan dan een vaginale echo voorstellen. Die krijgt je dan meteen. Als je geen vaginale echo wilt, kun je deze weigeren.
Jullie krijgen de uitslag van het onderzoek naar lichamelijke afwijkingen meteen na de echo. Er zijn 3 mogelijkheden:
- Er is geen aanwijzing voor een afwijking gezien
Dit is de uitslag bij 95 van de 100 zwangeren (dit is een schatting op basis van internationaal onderzoek).
→ Er is geen vervolgonderzoek nodig. - De echoscopist heeft het kind bekeken maar kon niet alles goed zien
Dit hoeft niet te betekenen dat er iets niet goed is met uw kind. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jullie kindje niet goed zichtbaar ligt in je buik. En bij vrouwen die wat zwaarder zijn, is de echo moeilijker te maken.
→ Er is geen vervolgonderzoek nodig. Kiest u voor een 20 wekenecho? Dan kan de echoscopist bij die echo opnieuw kijken. - Er is een aanwijzing voor een afwijking gezien
Deze uitslag krijgen jullie als de echoscopist iets afwijkends ziet of daarover twijfelt. Het is nodig om verder te onderzoeken wat jullie kindje precies heeft. En wat dat betekent voor jullie kindje.
→ Jullie kunnen kiezen voor vervolgonderzoek in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. Uiteraard besluiten jullie zelf of jullie vervolgonderzoek willen laten doen. Zowel de 20 weken als de 13 weken screeningsecho kun je laten verrichten in onze eigen praktijk.