Zwangerschapsklachten

Door de hormonale veranderingen in de zwangerschap en het groeiende kindje in je buik gebeurt er veel in je lijf. Dat kan lastige klachten tot gevolg hebben. We bespreken er hier een aantal en geven tips hoe je er mee om kunt gaan. Vraag ons gerust om advies tijdens het spreekuur als je twijfelt.

Misselijkheid

Gedurende de eerste maanden van de zwangerschap kun je veel last hebben van misselijkheid en zelfs af en toe moeten overgeven. Dit wordt  veroorzaakt door het hormoon HCG, dat in het begin van de zwangerschap actief is. De meeste vrouwen hebben er ’s morgens last van, als je maag nog leeg is. Het kan helpen om rustig op te starten ’s morgens, en vaak kleine beetjes te eten, dan blijft je bloedsuiker op peil. Eet vooral wat je lekker vindt, sommig voedsel geeft meer klachten dan ander voedsel. Let er vooral op goed te drinken , al is het af en toe een slokje. Overmatig braken is altijd reden om contact op te nemen.

Vermoeidheid

Gedurende de 3 maanden kan het voelen alsof je niet vooruit te branden bent! In het tweede trimester wordt dat vaak beter, hoewel je de hele zwangerschap waarschijnlijk minder energie zult hebben. Aan het einde van de zwangerschap slaap je soms slechter omdat je dikke buik in de weg zit. Voornaamste regel is: luister naar je lijf, verwacht niet dezelfde prestaties als voor de zwangerschap en neem regelmatig rust of doe een middagdutje.

Maagzuur

Maagzuur gaat vaak later in de zwangerschap een rol spelen, als het kindje tegen je maag aandrukt, maar ook eerder in de zwangerschap kun je er last van hebben. In de zwangerschap werkt het afsluitende klepje tussen je maag en slokdarm niet, waardoor het maagzuur makkelijker terugvloeit in je slokdarm. Dit geeft een branderig gevoel achter je borstbeen. Vermijd gekruid eten en koolzuurhoudende dranken. Kleine beetjes eten en ook niet gelijk gaan liggen na het eten kan helpen. Als je vooral ’s nachts last hebt is het aan te bevelen iets rechter op te slapen. Een paar slokken melk of vanillevla geven vaak even verlichting, daarnaast mag je maagzuur bindende kauwtabletten zoals rennies of gaviscon gebruiken. Heb je veel last van maagzuur, laat het ons even weten.

Bandenpijn

Je groeiende baarmoeder hangt aan banden in je buik. Door de groei, de rek en trek bij bewegen kun je soms last hebben van een plotselinge pijnlijke steek of scheut in je liezen. Waarschijnlijk is dit bandenpijn. Meestal helpt het om even te stoppen wat je aan het doen bent en tegendruk te geven met je handen.

Harde buiken

Je baarmoeder is een grote bundel van allemaal spieren over elkaar. Naarmate de zwangerschap vordert  gaan de spieren toenemen in kracht en dikte. De spieren van de baarmoeder gaan in de loop van de zwangerschap regelmatig samentrekken om zich voor de bereiden op de bevalling. Dit wordt ook wel harde buiken of voorweeën genoemd. Je ervaart dit vaak als een trekkend, hard gevoel over je hele buik, wat ongemakkelijk kan voelen. Deze harde buiken zijn nuttig voor je baby, want ze werken als soort van massage. Het prikkelt en stimuleert de zenuwen van je baby. Harde buiken zijn niet gevaarlijk, maar als je er veel last van hebt kan het zinvol zijn je urine te laten controleren op blaasontsteking of een tijdje rustiger aan te doen.

Rug – en bekkenpijn

De helft van alle zwangere vrouwen heeft in de zwangerschap in meerdere of mindere mate  last van bekken -of rugpijn.
Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt ervoor dat het kraakbeen en de gewrichten in het bekken gaan verweken. Ter voorbereiding op de bevalling moeten de gewrichten wat soepeler worden. De twee helften van het bekken worden verbonden door het schaambot (symfyse) en het onderste deel van de wervelkolom (sacrum).

De bekkendelen kunnen ten opzichte van elkaar verschuiven als de verweking te sterk is en dan moeten de spieren en banden rond het bekken extra hard werken om het bekken stabiel te houden. Dit kan een pijnlijk gevoel geven rond het schaambot of in je onderrug. Dit kan uitstralen naar de heupen, billen en bovenbenen.

Als je ’s avonds last hebt van een vermoeide onderrug, dan kan een warme douche, een massage of een rode lamp verlichting geven. Ook kun je de ‘kat’-oefening doen: ga op je knieën zitten en zet je handen op de grond. Om je bekken te kantelen laat je vervolgens je rug afwisselend hol en bol worden. Je trekt dus eerst je buik in en maakt je rug helemaal bol in en daarna laat je je rug hol worden en steek je je billen naar achteren. Je buik gaat nu richting de vloer.

Daarnaast is het zaak goed te letten op je houding en je dagindeling: til met gestrekte rug ( dus met je beenspieren) en wissel de activiteiten op de dag goed af; dus niet te lang achter elkaar zitten, staan of lopen. Heb je veel klachten, dan raden wij soms aan contact op te nemen met een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenklachten.

Spataderen

Spataderen tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door het hormoon progesteron dat de wanden van de bloedvaten slapper maakt. Samen met de toegenomen hoeveelheid bloed (1,5 liter extra) kan dit zorgen voor spataderen. Daarnaast speelt familiaire aanleg een rol.

Niet te lang staan, regelmatig oefeningen doen, het dragen van aangemeten, elastische kousen helpt om de klachten te verminderen. Na de bevalling zullen de spataderen waarschijnlijk weer kleiner worden of verdwijnen, maar ze gaan helaas soms niet meer helemaal weg. Als je veel pijnklachten hebt  kan spatader therapie  helpen. Door massage verbetert de bloeddoorstroming van je benen. Je kunt hiervoor terecht bij Huidzorg Harderwijkspatadertherapie Harderwijk of bij sommige fysiotherapeuten. Controleer van tevoren of je zorgverzekeraar dit vergoedt!