Bevalling

Een bevalling is voor de meeste vrouwen en hun partners een van de meest bijzondere en indrukwekkende gebeurtenissen in hun leven. Van tevoren weet je niet hoe een bevalling verloopt en dat maakt het ook spannend. We helpen jullie om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling door onze informatie af te stemmen op waar je behoefte aan hebt. De een wil graag zoveel mogelijk informatie over alle mogelijke scenario’s, de ander laat alles het liefst over zich heen komen. Door middel van onze website en de afspraken in onze verloskundigenpraktijk geven we je de benodigde informatie.

Voorbereiding op de bevalling

Elke bevalling is anders en we zullen je als het zover is zo goed mogelijk begeleiden. We vinden het wel belangrijk dat je enige basiskennis hebt over het natuurlijke proces van een bevalling. Dit kan helpen om angst en onzekerheid te verminderen, te vertrouwen op je eigen lichaam en met vertrouwen de bevalling tegemoet te zien. Lees meer over hoe je je kan voorbereiden op de website van de KNOV. www.deverloskundige.nl

Voorlichtingsavond over de bevalling door de verloskundige

Eens per 2 maanden organiseren wij een gratis voorlichtingsavond over de bevalling deze wordt gegeven door verloskundige Aarda en assistente en tevens obstetrie en gynaecologie verpleegkundige Esther.  Dit doen wij in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin Harderwijk.
Lees meer

Zwangerschapscursussen

Deze cursussen helpen je om vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen en hoe je je het beste kunt ontspannen tijdens de bevalling.
Lees meer

Geboorteplan

In dit plan kun je aangeven wat je wensen zijn en je alvast voorbereiden op de bevalling. Hoewel je nooit kunt voorspellen hoe een bevalling verloopt, kun je in het geboorteplan aan ons en andere zorgverleners laten weten wat je belangrijk vindt.
Lees meer

Waar ga je bevallen?

Als alles normaal verloopt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Thuis of poliklinisch in het Geboortehuis. Indien het mogelijk is raden we je aan te bevallen op een plek waar jij je het prettigst voelt. Dit verhoogt de kans op een normaal verloop van de bevalling.
Lees meer

Baringshoudingen

Er zijn diverse manieren en houdingen waarin je kunt bevallen. Zolang jij en je kindje het goed maken kun je dat zelf beslissen. Tijdens de bevalling ervaar je meestal pas wat je het prettigst vindt. De meeste vrouwen bevallen op bed. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld op de baarkruk, staand, gehurkt, op handen en knieën of in bad.
Lees meer

Wat moet je in huis hebben?

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel  zaken kun je ook na de geboorte nog kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele dingen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval al deze dingen in huis hebt.
Lees meer

Wanneer moet je bellen?

Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap weet wanneer je ons moet bellen. Tussen de 34 en 36 weken van je zwangerschap bespreken we met jou en je partner de bevalling. De instructies geven je een richtlijn wanneer de bevalling zich aankondigt. Bij ongerustheid of twijfel mag je altijd de dienstdoende verloskundige bellen.
Lees meer

Omgaan met pijn

Iedere bevalling is uniek. De ene vrouw ervaart pijn anders dan de ander. Maar bevallen doet pijn, daar kan niemand omheen. Hoeveel pijn jij zult hebben, kan niemand voorspellen. Er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten en er is ook veel dat je zelf kunt doen om de pijn zo goed mogelijk op te vangen.
Lees meer

Medicamenteuze pijnstilling

Omdat elke bevalling anders is, zal vaak pas tijdens de bevalling blijken of je medicijnen tegen de pijn wilt. Soms bespreken wij dit zelf met je, bijvoorbeeld omdat de bevalling erg lang duurt. Voor een medicamenteuze pijnbehandeling moet je altijd naar het ziekenhuis.
Lees meer