Gezond zwanger worden

Wil je graag zwanger worden?

We geven jou en je partner hierbij graag tips om snel en gezond zwanger te worden.

Foliumzuur en vitamine D

Wij adviseren om 4 weken voordat je stopt met de anticonceptie te starten met het slikken van foliumzuur. Mocht je meteen zwanger worden, dan heb je voldoende foliumzuur in je lichaam. Extra foliumzuur in je lichaam verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening. Het advies is om ook vitamine D te gebruiken. In de nieuwe mulitvitamine voor zwangeren en foliumzuur is vitamine D al toegevoegd.

Stoppen met roken

Roken heeft een negatieve invloed op vruchtbaarheid. Als je rookt ben je veel minder vruchtbaar en daarom is de kans op een zwangerschap kleiner dan bij vrouwen die niet roken. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Als je moeite hebt met stoppen, kun je hier tips vinden.

Geen alcohol

Drink weinig alcohol. Alcoholgebruik van de vrouw én man rond de bevruchting en in de eerste weken van de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam.

Medicatie

Laat een aantekening maken in de computer van de apotheek als je zwanger probeert te worden. Maar liefst 50% van de voorgeschreven medicijnen zijn (mogelijk) schadelijk in de zwangerschap. Bespreek je kinderwens daarom ook met je huisarts.

Ondergewicht

Ondergewicht kan negatief werken op je vruchtbaarheid. Probeer daarom gezond te eten en voldoende te bewegen.

Overgewicht

Als je overgewicht hebt, is het verstandig om eerst af te vallen voordat je zwanger wordt. Een gezond gewicht verhoogt de kans op een zwangerschap en verkleint tegelijkertijd de risico’s op complicaties. Als je het moeilijk vindt om af te vallen, kan een diëtist je hierbij helpen.

Vaginale douches

Gebruik geen vaginale douches als je zwanger probeert te worden. Het baarmoederhals-slijm helpt sperma namelijk richting de eicel te komen.

Let met eten op het volgende:

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.